Barbecueën is bijuitstek de manier om mooie stukken vlees te bereiden en te genieten van een heerlijke maaltijd met familie en vrienden. Maar wat maakt nu echt goed barbecue vlees?
Een belangrijke factor is het intramusculair vet, ook wel marmering genoemd. Dit is het vet dat tussen de spieren van het vlees zit en dat tijdens het grillen smelt en door het vlees heen trekt, wat resulteert in een malser, sappiger en smaakvoller eindproduct. Vlees met een hoge marmering, zoals ribeye of entrecôte, zal daarom vaak beter smaken op de barbecue dan vlees met minder marmering, zoals kip of varkenshaas.
Er zijn verschillende manieren om vlees te bereiden op de barbecue, en elke methode heeft zijn eigen smaakprofiel. Bij low and slow bereidingen, zoals het bereiden van pulled pork of brisket, wordt het vlees oplage temperatuur garen gedurende een lange periode van tijd. Dit geeft het vlees de tijd om te garen en de smaken van het hout en de rook te absorberen, wat resulteert in een diep, rijk smaakprofiel.
Vlees dat op hoge temperaturen en snel gebarbecued wordt, zoals bavette of kipfilet, zal vaak een ander smaakprofiel hebben. Door het snelle grillen zal het vlees minder tijd hebben om de smaken van het hout en de rook te absorberen, wat resulteert in een frissere, minder diepe smaak.
Bij het bereiden van vlees op de barbecue is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende soorten hout die je gebruikt. Elk type hout geeft het vlees een andere smaak, en sommige houtsoorten passen beter bij bepaalde soorten vlees dan andere. Bijvoorbeeld, fruitbomen zoals appel, peren of kersen geven vlees een zoete, fruitige smaak, terwijl hickory een sterke, nootachtige smaak geeft.
Er zijn een paar dingen waar je op moet letten tijdens het bereiden van vlees op de barbecue om ervoor te zorgen dat je het beste resultaat behaalt. Zoek een goed gekoeld stuk vlees uit en zorg ervoor dat je het vlees op kamertemperatuur laat komen voordat je het op de barbecue legt. Gebruik een vleesthermometer om ervoor te zorgen dat het vlees gaar is en gebruik een goede kwaliteit barbecue vuurvaste handschoenen zodat je je handen niet verbrand.
Aanbevolen kerntemperatuur per vleessoort
Rundvlees - 55-60°C (medium-rare)
Varkensvlees -70°C (gaar)
Kip - 75°C (gaar)
Lam - 55-60°C (medium-rare)
Vis- 60°C (gaar)
Houd er rekening mee dat deze temperaturen als richtlijn dienen en dat het altijd het beste is om een vleesthermometer te gebruiken om ervoor te zorgen dat het vlees gaar is voordat je het opdient. Bovendien kan het zijn dat je het vlees langer wilt laten garen op de barbecue om een diepere smaak te krijgen, of korter om het medium-rare te houden.
Laat na bereiding je vlees altijd rusten. Hierdoor kunnen de eiwitten weer herstellen en krijg je een sappiger eindresultaat. Tijdens het rusten zal het vlees nog een aantal graden zal stijgen in temperatuur. Eet smakelijk!